Saturday, August 05, 2006

Apa sudah jadi dengan bigfoot?

Apa sudah jadi.

Kalau anda peka dan sukakan cerita-cerita misteri paranormal. Pasti anda akan perasan yang cerita tentang pencarian bigfoot mula beransur-ansur senyap. Berlalu bagaikan khabar angin. Baru-baru ni, saya melawat laman web kajian mengenai binatang misteri yang dipanggil Crypt To Zoology.

Antara perbincangan mereka adalah mengenai raksasa air seperti lochness, giant squid (dah terbukti) dan binatang-binatang yang dikategorikan sebagai missing link. Seperti bigfoot dan skunk-ape.

Tapi apa yang saya mahu katakan disini adalah. Apa yang sebenarnya berlaku di hutan Johor? Mana dia lagi berita-berita penemuan yang terbaru?

Tapi apa yang seperti kita jangkakan, bila ekspidisi pencarian bigfoot dilakukan pasti ada yang mengambil kesempatan. Dengan kepandaian dan keegoan yang ada lalu wujudlah laman-laman forum yang berkenaan dengan pencarian bigfoot ini. Seperti Johor Hominid yang kononnya sebuah laman forum dari ekspidisi pencarian bigfoot tersebut. Sehingga mereka telah kejayaan yang kita boleh anggap sebagai kejayaan yang besar dan sepatutnya mendapat liputan luas dari media. Tapi tiada.

Nak tahu apa? Ya, mereka telah memaparkan satu gambar yang dapat ambil dan mendakwa gambar tersebut adalah gambar mata milik bigfoot betina. Kemudian ia menjadikan laman tersebut hangat pada hari gambar itu dipaparkan.. Ia menjadi satu perdebatan yang hebat antara pengkaji-pengkaji dan pemilik laman tersebut. Lalu dengan berani pemilik laman telah mencabar sesiapa yang dapat membuktikan gambar tersebut satu penipuan akan di bayar RM1,200.

Untuk maklumat dan berita selanjutnya dan juga gambar itu anda boleh baca di The Star

5 comments:

 1. Setiap research ada bajet nya sendiri. Setiap research sepatutnya dipublishkan dalam satu media yang boleh dipercayai, bukan dalam forum yang boleh disangkal kebolehpercayaannya.
  Pendapat Aku la.

  ReplyDelete
 2. sssssseeeeeeettttttuuuuuuuujjjjjjjuuuuuuu

  ReplyDelete
 3. kenapa perlu begitu tulisan 'setuju' kau? ekeke

  ReplyDelete
 4. Salam from bahrain!! :)

  ReplyDelete