Tuesday, October 09, 2007

SINDROM CYCLOPIA


Cyclopia (juga cyclocephaly atau sinoftalmia) adalah satu kecacatan yang jarang dipanggil holoprosencephaly dan adalah satu gangguan yang kongenital (kecacatan kelahiran) menggambarkan sifat oleh kegagalan embrionik prosensefalon untuk membahagikan orbit mata ke dalam dua rongga-rongga. Kejadiannya adalah 1 dalam 16,000 dalam binatang-binatang lahir, dan 1 dalam 250 dalam embryos


Fizikal
Lazimnya, hidung sama ada hilang atau digantikan dengan hidung yang tidak berfungsi menghidu dalam bentuk belalai gajah. Walaupun cyclopia adalah amat jarang, beberapa cyclopic bayi-bayi manusia dikekalkan dalam perubatan muzium (e.g The Vrolik Museum, Amsterdam).

Ada juga dua buah kes terkenal kanak-kanak dengan Bawah Sindrom kelahiran dengan satu mata.


Kes-kes yang melampau sesetengah cyclopia telah didokumenkan dalam kucing-kucing. Dalam kes-kes seperti itu, kegagalan hidung dan mulut untuk membentuk, mengakibatkan dalam kelemasan tidak lama selepas kelahiran.


Sebab-sebab
Masalah-masalah atau toksin-toksin genetik boleh menyebabkan masalah-masalah dalam embrionik otak depan pembahagian berjalan.

Ketinggian teratogenik alkaloid toksin yang boleh menyebabkan cyclopia adalah cyclopamine atau 2-deoxyjervine, dijumpai di tumbuhan Veratrum californicum (turut dikenali bunga teratai seperti jagung atau rumpai tumbuhan kekacang).

No comments:

Post a Comment